Kalp Krizi Kader mi ?

TORBALI’NIN ve bölgenin en kapsamlı hastanelerinden olan Medifema yaptığı başarılı operasyonlar ile adını her geçen gün daha sık duyurmaya başladı. Her gün yüzlerce hastayı ağırlayan sağlık kurumu bölgede genç yaşlarda yaşanan kalp krizlerini önlemek için büyük bir adım attı. Medifema Hastanesi kurucuları 4 milyon liralık bir yatırım yaparak Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Ünitesini kurdu. Torbalı’da kalp krizi ölümlerinin artmasının ardından kurulan yeni ünite yaptığı ameliyatlarla çok sayıda kalp hastası hayata döndürüldü. Hastalarına ücretsiz olarak hizmet veren birim yeni yılda çocuk kardiyolojisi ve kalp cerrahisi bölümü olarak da hizmet verecek. Torbalı ve bölgedeki kalp hastalarını kontrol altına alacak yeni birimin sorumlusu Prof. Dr. Hakkı Kazaz, Genel Yayın Yönetmenimiz Serkan Günbay’ın sorularını yanıtladı.

Kalp hastalığı hakkında insanlar bilgi sahibi mi?

İnsanların kalp hastalıkları ile ilgili bilmediği birçok gerçek var. İnsanlar kalp krizinin kalpte ağrı ile başladığını düşünüyor. Ancak hiç ağrı olmadan da kalp krizi geçirilebiliyor. Birçok insan yanlış bilgi sahibi olduğu için kalp krizi geçiren kişi sayısı artıyor. Kalp krizi geçirme yaşı her geçen yıl düşüyor. 1990’lı yıllarda 55 olan efor testi yaptırma yaşı 35’e kadar düştü. Bu nedenle 35 yaşından sonra her yıl efor testi yaptırmak gerekiyor.

  KALP KRİZİ ENGELLENİR Mİ?

Kalp krizini engellemek için ne yapılabilir?

Kalp hastalığı ciddi bir hastalık. Ama kader mahkumu hastalık değil. Hepimizin çizilmiş bir kaderi vardır. Ama kul kaderini dualar ve tedbirler ile yönlendirebilir. Bu anlamda da kalp hastalığı doğum ile birlikte başlayan bir hastalık olsa da kalp krizi veya ani ölüm olmadan sadece senede 1 kere kalp için kardiyoloji tarafından kontrol yapılacak hastaların yüzde 90’ı yakalanabilir.

ARACIMIZI KONTROL ETTİRİYORUZ AMA KENDİMİZİ ETTİRMİYORUZ

İnsanlar kalbini kontrolettiriyor mu?

İnsanlar arabalarını şikayet olmadan kontrol için servise bakıma götürürler. Ve bunu dört teker üzerindeki can taşıtım olduğu için bakıma götürmek zorundayım derken insanlar kendi canını kontrole götürmüyorlar. 35 yaşından sonra her yıl 1 kere hiç şikayet olmasa da efor testi ve kalp muayenesini yaptırmak kadere atılan çamurdan kalbimizi kurtarma şansımız olabilir.

Medifema’da yeni kurulan ünite kuruluş amacı nedir?

Bölgenin en yeni, en donanımlı merkezini hastalara hizmet için ücret almadan Medifema Hastanesi halkın hizmetine sundu. Amaç kalp hastalıkları ve doğumsal bebeklik ve çocukluk çağda gözlemlenen kalp hastalıklarının çözümü için gerekeni, tetkik-tedavi ve ameliyatlar hiç zaman kaybetmeden en iyi koşullarda ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu.

ÇOCUK AMELİYATLARI BAŞLIYOR

Çocuk kalp ameliyatları Medifema’da ne zaman başlayacak?

Çocuklar için özel kurduğumuz birim yeni yılda açılacak. Bu periyottaözellikle ameliyat ve sonrası bakımı çok emek gerektirdiği için Türkiye’deki pek çok klinikte yapılmayan doğumsal çocuk çağı kalp hastalıklarını ameliyatları da bu yatırımlarla birlikte Medifema’da yapılır hale gelecek.

Yeni birim nasıl çalışacak?

Sıra ve malzeme bekleme gibi değişik bahanelerle zaman zaman yaşanan gecikmeler sonrası can kayıplarına da yol açan bu sıkıntı bölgemizde ortadan kaldırılacak. Bunun için çok büyük bir yatırım yapıldı. Alt yapımız hazırlandı. Bu birimde görev yapacak personelde eğitime alındı. Profesyonel bir ekip ile kalp hastalıklarını önlemek istiyoruz.

Bölgede en çok hangi rahatsızlık görülüyor?

Özellikle damarda baloncuklaşma (anevrizma) bölgemizde genetik olarak son derece fazla gözlenen ve halk arasında Oya Aydoğan hastalığı olarak da bilinen erken tanı ve tedavisi yapılmadığı takdirde ölüm, geçici ve kalıcı felç gibi pek çok sonuçları olabilen bu hastalığın tanı ve tedavisi yine bu merkez sayesinde sağlandı. Şah damarı hastalıkları ve tıkanıklıkları toplumumuzdaki felçlerin yüzde 80 sebep olup basit bir muayene ve damar ultrasonu olarak bilinen test ile yüzde 98 tanı konulup stent veya çocuk cerrahisi ile on binde bir risk ile tedavi edilebilen bir hastalık.

Hastalıklara karşı neler yapılabilir?

Şah damarındaki tıkanıklığa bağlı felç, kalp hastalığı, kalp krizi, damar balonlaşmasına bağlı olan hastalıklar kader değil. İhmallerimiz nedeniyle kadere attığımız çamurladır.